Saturday, November 26th 2011
Read 725 times

Quizz n°6 - 2. Théoriciens du théâtre

Niveau 2: moyen / Level 2: medium





1. Qui a inventé le concept d'"Uber-marionnette"?
a. Bertolt Brecht
b. Edward Gordon Craig
c. Maximilian Piscator

2. Qui a prôné un théâtre de la cruauté?
a. Antonin Artaud
b. Pierre Corneille
c. Shakespeare

3. Qui a inventé la technique de la "biomécanique" ?
a. Alfred Jarry
b. Emile Jacques Dalcroze
c. Vsevolod Meyerhold

4. Qui a développé l'idée d'un "poor theatre" ?
a. Adolphe Appia
b. Peter Brook
c. Jerzy Grotowski

5. De quel théoricien s'est inspiré le Living Theatre dans les années 1960 ?
a. Aristote
b. Antonin Artaud
c. André Antoine

6. Qui fut l'un des fondateurs de l'Actors Studio ?
a. Elia Kazan
b. Lee Strasberg
c. Michael Chekhov

7. Qui a écrit La Formation de l'Acteur ?
a. Stella Adler
b. Constantin Stanislavski
c. Robert Lewis

8. Qui a tenté de définir au XVIIIe siècle le concept de "Théâtre de la Terreur" (versus le "Théâtre de l'Horreur"), dans sa préface de Gabrielle de Vergy ?
a. Pierre Laurent Buirette de Belloy
b. Voltaire
c. Prosper Jolyot de Crébillon

9. Qui a écrit La Pratique du théâtre ?
a. Jules Pilet de la Mesnardière
b. Georges de Scudéry
c. François Hédelin, abbé d'Aubignac

10. Qui a inventé le concept d'"empty space" ?
a. Julian Beck
b. Peter Brook
c. Edward Gordon Craig

Réponses ci-dessous. Answers below.
Quizz n°6 - 2. Théoriciens du théâtre

1.b
2. a
3. c
4. c
5. b
6. a
7. b
8. a
9. c
10. b

Bibliographie:

MILLING J. & Key G. (2001), Modern Theories of Performances, Palgrave.
P. PAVIS (2008), La Mise en scène contemporaine : Origines, tendances, perspectives, Paris: Armand Colin, Coll. "U".
P. PAVIS (2002), Dictionnaire du théâtre, Paris: Armand Colin.
PICKERING K. (2005), Key Concept in Drama and Performance, Palgrave.
PRUNER, Michel (2000), La Fabrique du théâtre, Paris: Nathan.
ROUBINE (1980), Jean-Jacques, Théâtre et mise en scène (1880-1980), Paris: PUF.


Sabine Chaouche

New comment:

We welcome comments, discussions or suggestions relating to the website, articles, events or French culture.

However, DO NOT POST:
- Any defamatory comments or insults: respect each other at all times.
- Copyright material as for instance videos, photos, articles from others.

BEFORE posting any message, be aware that:
-Topics/posts encouraging racism or xenophobia will be deleted. If you violate this rule, your account will be automatically banned without prior warning;
- Material that is sexually or otherwise obscene is not permitted on the Forum. Topics/posts containing such will be deleted.



News

Share this website


Headline video
Interview with Dr Jed Wentz, researcher and performer
Posted by Sabine Chaouche , on 02/05/2012 at 16:47

Gallery

Headline video
Interview de Jean-Denis Monory, acteur et metteur en scène.
Posted by Sabine Chaouche , on 03/01/2012 at 22:03

Newsletter subscription